Iğdır Çöl Faresi Tür Eylem Planı Yapıldı

Tarih : 2015-11-28 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Çöl Faresi Tür Eylem Planı Yapıldı

             Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün Ülkemizdeki Zengin Biyoçeşitliliğin tanıtılması, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Korunması Stratejisi Eylem Planı kapsamında, İlimizde yaşayan  endemik tür olan Iğdır Çöl Faresi (Meriones dahli) türün korunması ve alternatif üretim alanlarının tepti için Tür Koruma  Eylem Planı yapıldı.

 

 Iğdır İl Şube Müdürü  Mete TÜRKOĞLU, Iğdır Çöl Faresi (Meriones dahli) türü, Doğu Anadolu Bölgesi, Erzurum- Kars Bölümü, Iğdır ovası, Iğdır ili, Iğdır-Aralık Dağı etekleri içindeki yaşam alanlarını kapsamaktadır.” dedi.
    Müdür Türkoğlu, Iğdır ili Aralık ilçesi civarında tespit edilen ve nadir bulunan bu tür, kumluk, seyrek çalı benzeri ağaçcıkların bulunduğu, yaklaşık 800-900 m rakımlı alanlarda yaşamaktadırlar. 
    Merionesler büyük sıçan benzeri çöl fareleridir. Sırt tarafı sarımsı kahverengi karın beyazdır. Kuyruk uzunluğu değişkendir ve baş ve beden uzunluğunun %85’inden daha uzundur. 
Kuyruk tamamen kıllı uç kısmı, genellikle siyah püsküllüdür. Kürk normalde çok yumuşak, fakat bazen kısa ve sert olabilir. Arka ayak dar, taban kısmen veya tamamen kıllı yada çıplak olabilir. Mart – Nisan aylarında  üreme yapmaya başlarlar ergin bir dişi her üreme 
mevsiminde 3 defa yavru vermekte ve her bir doğumda 2-7 arasında yavru vermekte, gebelik süreleri 20-22 gündür. Beslenme şekilleri yeşil sebzeler (Semizotu, marul, lahana, karpuz kabukları vs)’dir. ”şeklinde konuştu.   Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünce hazırlanan Tür Koruma Eylem planı kapsamında Iğdır Valiliği, Iğdır Üniversitesi ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarına bilgilendirme yapıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası