HDP’li Adıyaman’dan Iğdır Üniversitesine İlişkin Soru Önergesi

Tarih : 2016-01-25 / Kategori : Siyaset

HDP’li Adıyaman’dan Iğdır Üniversitesine İlişkin Soru Önergesi

    HDP Iğdır Milletvekili M.Emin Adıyaman Iğdır Üniversitesine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması için yazılı önerge sundu.

 

  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
    Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ile 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
    Mehmet Emin ADIYAMAN
    Iğdır Milletvekili
    Dünyada yaşanan bilimsel, teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmeler sonucunda ortaya çıkan bölgesel kalkınmayı sağlama ihtiyacı, bölgelerin sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarda olumlu değişikler yapabilme ve yükseköğretime olan talebin artması gibi sebeplerden dolayı yükseköğretim kurumlarının sayılarında hızlı bir artış olmuştur. Buna paralel olarak ülkemizde her şehirde bir üniversite kurulmuştur.
    Ancak bu üniversiteler bahsedilen amaçlara ulaşmak bir yana pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. İlimiz Iğdır’da 2008 yılında kurulun Iğdır Üniversitesi fiziksel yetersizlikler, nitelikli öğretim elemanı yetersizliği, öğretim elemanları barınma sorununun hal edilmiş olmaması vs. nedenlerle yenilik ve değişimin sancısını yaşamaktadır. Öğretim elemanı kadroları üniversitenin ihtiyacı doğrultusunda doldurulmamıştır. Yeterli öğretim elemanı olmadığından istenilen eğitim kalitesi yapılmamaktadır. Iğdır Üniversitesi tarafından özlük hakları,( maaş, sigorta vs.) karşılanan doktora ve doçentlik kariyeri yapan öğretim elemanları öğretim üyesi yetiştirme programı (ÖYP) dâhilinde başka üniversitelerde kariyer yapmaktadır. Ancak eğitimleri bittikten sonra üniversitemize geri dönmemektedirler. Bunun yanında idari personel eksikliği yaşanmaktadır, ihtiyacın çok altında personel verilmektedir.
Üniversitemizde Yabancı uyruklu öğretim elemanı (Azerbaycan, İran. Rusya)’dan istihdam edilebilmesine rağmen Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından üniversitemize ilgili alanlara ilişkin bölümler (Güzel Sanatlar, Rusça, Farsça gibi) açılmamakta ve öğrenci verilmemektedir, Ayrıca ilimizde aciliyet arz eden konulardan biride Tıp fakültesi veya Sağlık Yüksek Okulu (4 yıllık) gibi sağlık alanında zorunlu olan fakültelerin açılmamış olmasıdır. Iğdır Üniversitesi finansman imkânlarının yetersizliği nedeniyle ve yeni kurulan Üniversite olması sebebiyle sorun yaşamaktadır. Üniversitemize genel olarak (araç-gereç, inşaat vb.) giderler için 2016 yılı bütçesinden 17.700.000 milyon ayrılmıştır, bu rakam Üniversitemiz giderlerini karşılamamaktadır. Keza üniversitemizle aynı dönemde kurulmuş olan Bayburt Üniversitesine 31.760.000 TL, .Ardahan Üniversitesine 26.810.000, Mardin Üniversitesine 26.010.000, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesine 26.500.000 milyon TL. Bütçeden pay aktarılmıştır. Hal böyle olunca ayrılan bütçe sadece personel ve idari giderlere yetmekte ve bilimsel yatırım imkânlarından mahrum bırakılmaktadır.
Üç devlet ile komşu olan (İran, Azerbaycan, Ermenistan) Iğdır ilimiz jeostratejik ve jeopolitik olarak büyük bir öneme sahip olduğu gibi farklı kültürlerin ve inançların kavşak noktasındadır. Komşu ülkeler ile kültür, güzel sanatlar ve sağlık hizmetlerinin sunulmasında büyük bir öneme sahip ilimizde Iğdır devlet hastanesi fiilen komşu ülkelere sağlık hizmeti sunmakta, keza komşu ülkeler ile (edebiyat, resim, müzik, heykeltıraşlık gibi) pek çok alanda etkileşim içinde bulunmaktadır. Bu itibarla Iğdır Üniversitesi bünyesinde Güzel sanatlar dalında gerekli bölümlerin açılması, yine Sağlık alanında Tıp fakültesi veya Sağlık Yüksekokulu’nun kurulması halinde Iğdır Üniversitesi dolayısıyla Iğdır ili komşu üç ülkelerin sağlık ve kültür merkezi konumuna gelecektir.
Iğdır üniversitesi konumu itibariyle komşu ülkeler olan Azerbaycan ve İran’dan Profesör ve Doçentlik kariyerine sahip öğretim elemanı temin edebilmekte ve halen üniversite bünyesinde çalışan yabancı öğretim elemanları bulunmaktadır. Ancak temin edilen öğretim elemanlarına rağmen YÖK tarafından ilgili alanlarda bölümlerin açılmasına izin verilmeyerek üniversitenin gelişmesi ve istenilen düzeye ulaşması önlenmektedir.
Bu bağlamda;
1- Iğdır Üniversitesinde çalışan Akademik ve idari personel sayısı ne kadardır? Üniversitenin personel ihtiyacını karşılamakta mıdır? Akademik ve idari personelin barınma, iş güvencesi ve sağlık güvencesine yönelik bir planlamanız var mıdır?
2- Akademik personelin branş ve bölümlere göre nasıl dağılmıştır? Üniversitenin akademisyen ihtiyacını karşılamakta mıdır?
3- Iğdır üniversitesine ayrılan bütçenin emsal üniversitelere göre çok düşük olmasındaki amaç nedir? Iğdır iline yönelik bu ayırımcılık nasıl açıklanabilir?
4- Üç ülkeye sınır olan ve komşu ülkelerden Prof. ve Doçent düzeyinde kendi alanlarında uzman daha düşük maliyetle öğretim elemanı temin eden üniversitemize ilgili bölümler ve öğrenci kontenjanı açmaya ilişkin bir planlamanız var mı? Bu hususta YÖK’le bir bilgi aktarımı ve temas kurmayı düşünüyor musunuz?
5- Bir üniversitenin gerçek anlamda üniversite olması ve Iğdır’ın jeopolitik ve jeostratejik konumu da nazara alındığında bir sağlık biriminin açılması şarttır. Iğdır Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi veya Sağlık Yüksek Okulu (4 yıllık) açmayı düşünüyor musunuz?
6- Emsal ve aynı dönemde kurulmuş üniversitelerden çok çok daha düşük bir bütçe ayrılan Iğdır üniversitesine 2016 yılı için ek bütçe ayırmayı düşünüyor musunuz?

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası