Yikit 2,5 Yıllık Belediye Hizmetleri Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Tarih : 2016-08-22 / Kategori : Genel Haber

Yikit 2,5 Yıllık Belediye Hizmetleri Hakkında Açıklamalarda Bulundu

         Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Belediye hizmetlerinde geride bıraktıkları yaklaşık 2,5 yıldır vermiş oldukları hizmetler konusunda değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yikit, verdiği röportajda bundan sonra vermeyi düşündükleri hizmetler hakkında da açıklamalarda bulundu.

    Belediye hizmetlerinde şimdiye kadar hep günübirlik çözümler üretildiği için sorunlar yaşamaktayız.
    Yikit, Daha önceki Belediye hizmetlerinde şimdiye kadar hep günübirlik çözümler üretildiği için sorunlar yaşadıklarına dikkat çekerek Hizmet konusunda henüz tam olarak hedeflediğimiz noktada değiliz ama çok ciddi bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz, özellikle şehrin yapısal sorunları ile ilgili tespit ettiğimiz sorunlar bizim çok ciddi sorunlar yumağıyla karşı karşıya olduğumuzu gösterdi. Elbette ki seçim sürecinde vatandaşlarla kurduğumuz diyaloglar, halkın talepleri, seçim sürecinden önce bir vatandaş olarak ya da bu kentte yaşayan bir yurttaş olarak gözlemlerimiz, sorunlara çözüm arayışımız ya da bakışımız daha farklı. Bu noktaya geldikten sonra yerel seçimlerden sonra sorumluluk üstlenen idareci pozisyonuna geldiğinizde çözüm üretme noktasındaki bakış açınız biraz daha farklılaşabiliyor sorunlara daha profesyonel bir bakış açısıyla bakıyorsunuz. Çünkü bizim en büyük sorunumuz yıllarca sorunlarda günübirlik çözümlerin üretilmesi. Günübirlik çözümler üretildiği için ilk bakışta problem gibi görülmeyen çok rahat bir şekilde çözebileceğinizi sandığınız bir problem kent içindeki farklı birimleri ilgilendiren çok ciddi birbirleriyle bağlantılı sorunlar olabiliyor. Biz bu anlamda ilk bir yılımızı program yapma kentin bu sorunlarına nasıl çözüm getirebiliriz nereye kadar gidebiliriz, nereye kadar adım atabiliriz biraz bu yönüyle çaba içerisine girdik.” dedi.
    Doğal gaz çalışmaları ile birlikte çok ciddi yol tahribatı yaşadık.
    Yikit, doğal gaz çalışmaları ile birlikte şehirde çok ciddi yol tahribatları ile karşılaştıklarını belirterek, “Sıcak asfalt çalışması son iki yıldır özellikle 2015 ve 2016 yılı içerisinde Fen İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde yoğun bir şekilde gündemimize aldığımız ve durmaksızın devam ettiğimiz bir çalışma alanımız. Tabi bu bir ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk haline geldi. 
    2015 yılında doğalgaz noktasında ilk kazmayı vurmamızla birlikte kentimizde çok ciddi bir yol tahribatı yaşandı. İşin aslına baktığımızda doğalgaz çalışmasından öncede yollarımız çok iç açıcı değildi bu noktada çok ciddi eleştiri ve şikâyetlerde alıyorduk haklı olarak. Doğalgazın şehre girmesi ile birlikte biz bu konuyu özellikle altyapıdaki diğer kurumlarla görüşerek alt yapıdaki eksiklikleri gerek Aras Edaş olsun gerekse Telekom ve alt yapı konusunda çalışan diğer kendi birimlerimizle görüşerek bunu bir fırsata çevirme ve kenti sıcak asfaltla tanıştırma projemizi başlattık.” dedi.
    Sıcak asfalt çalışmasını şehrimizin tümüne yaymak istiyoruz.
    Yikit, sıcak asfalt çalışmasını şehrin tümüne yaymayı düşündüklerine dikkat çekerek  “Önümüzdeki yılda sıcak asfalt çalışmamız devam edecek. Bizim hedefimiz sıcak asfalt çalışmasını şehrin tümüne
yaymak. Tabi ilk etapta hedefimiz ana arterlerimiz. Zira şehrin son 10 yıllık belediyecilik hizmetine  baktığımızda çok nadiren sıcak asfalt çalışması yürütülmüş oda bir yolumuzda sıcak asfalt çalışması
yürütülmüş geri kalan alanlarda yollar kendi haline bırakılmış ya da biraz daha parke çalışmasına ağırlık verilmiş.”
    Sıcak asfalt çalışmasının maliyeti şimdiye kadar Yaklaşık 20 milyon lira
    Yikit, sıcak asfalt çalışmasının belediyeye şimdiye kadar 20 milyon liraya mal olduğunu belirterek “Sıcak asfalt denilince belediyeciliğin aklına gelen ilk şey kasa durumu, bütçe durumu geliyor. Çünkü sıcak asfalt belediyeye ciddi anlamda yük getiren bir çalışma. Biz sadece geçen sene aşağı yukarı olarak söyleyeyim sıcak asfalta yaklaşık 8 milyona yakın bir harcamamız oldu. Bu sene ihalemiz 9 milyona ihale edildi. Tabi ‘kdv’ falan hesaba katıldığı zaman bütçemize 10 milyonun üstünde bir yük getiriyor.
    Şimdi Iğdır gibi bir belediyede gerçekten geri dönüşlerin su tahakkuk tahsilâtının, emlak vergi tahsilâtının veya diğer belediyecilik gelirlerinin büyük belediyelerdeki gibi olmadığı için bizler için böyle çalışmalar büyük yük haline gelebiliyor. Ondan dolayı da böyle bir çalışmayı ilk önce ana arterlerden başlayarak yıllara bölünerek periyodik şekilde tüm şehrimizi kapsayacak şekilde yapmayı hedefliyoruz. Mahallelerimizin bir kısmında parke döşemeye devam ediyoruz çünkü mahallelerde ara sokaklar trafiğin yoğun olmadığı yerler ancak trafiğin yoğun olduğu, şehirleşmenin yoğun olduğu her yerde parke tercihimiz kesinlikle olmayacaktır. Bu anlamda şehrin yüzde 60’ını şehir merkezinin yüzde 100’ünü sıcak asfaltla kaplamayı düşünüyoruz.” dedi.
    Yollarımıza 36 km parke taşı döşedik.
    Yikit, asfalt çalışmasının yanı sıra 36 km parke taşı döşeme çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek Yollarımızı asfaltlama çalışmalarımızın yanı sıra parke taşı döşeme çalışmalarımız da devam ediyor.Şimdiye kadar 250 bin metre kare (36 KM) parke taşı döşeme çalışması gerçekleştirdik.Parke döşeme çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
    Kaldırım konusunda şehrimizin marka olmasını hedefliyoruz.
    Yikit, kaldırım konusunda şehrin marka olmasını hedeflediklerini belirterek, “Tabii ki yol çalışması sadece asfalt dökme çalışması ile sınırlı değildir. Aynı zamanda tüm kaldırımları da yenilemek suretiyle şehir merkezinde çok ciddi kaldırım çalışmamız yürütülüyor.Kaldırımları da genişletmek suretiyle insanların bu konuda haklı eleştirilerini bertaraf etme, geniş kaldırımlarla yayaların, ailelerin daha rahat yürümesini ve kentimizin kaldırım konusunda marka olmasını hedefliyoruz.” dedi.
    ‘Su ve Kanalizasyon çalışmalarımız da devam ediyor’
    Yikit, yapılan yol çalışmalarının yanı sıra imara açılan yeni yollar dahil her yerde su ve kanalizasyon hattı çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek ”Yapılan tüm yollarımızın su ve kanalizasyon hatlarını çektik. Ayrıca imara açılan tüm yollarımızın da su ve kanalizasyon hatlarını çekeceğiz.Bunun yanı sıra Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü bünyesinde yağmurlama çalışmalarının yanı sıra şehir içerisinde bulunan kırık bacalar ve yağmur bacalarının tümünü yeniledik.Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda yaklaşık 18 KM su ve kanalizasyon hattı ile 15 KM su isale hattı çalışması tamamlandı. Su ve kanalizasyon çalışmalarımız son hızla devam edecektir” dedi.
    Şehirdeki bir çok yolu tek yön yapmak noktasında hazırlık yapıyoruz.
    Yikit şehirdeki trafik sıkışıklığının önüne geçebilmek için şehirdeki bir çok yolu tek yönlü yapma konusunda hazırlık yaptıklarını vurgulayarak.
     “İl Trafik Komisyonunun bir önerisini değerlendirerek şehirdeki birçok yolu tek yön yapmak suretiyle bu noktada bir ön hazırlık yapıyoruz. Şehir merkezinde gerçekleştirdiğimiz asfalt çalışmamızı kaldırımlarımızı geniş, yollarımızı biraz daha dar tutmak suretiyle önümüzdeki dönemde trafiğin bu noktadaki akışkanlığını sağlamak açısından trafik sıkışlığını önlemek açısından bunu bir fırsata çevirmeyi düşünüyoruz. İlk etapta şu akla gelebilir yolları daraltarak nasıl trafik akışını sağlayabilirsiniz. Ama dediğimiz gibi yollarımız bazı noktalarda geliş ve
gidiş yönüne açık olduğu zaman sürücüler araçlarını hem geliş hem de gidiş yönünde park ediyor. Bu şekil olduğu zaman doğal olarak kalan mesafedeki arayı araçların hem geliş hem gidiş rahat kullana bilme imkanı bulamıyor ve bu da ciddi şekilde trafik sıkışıklığına neden oluyor. Biz tek yön yapmak suretiyle yolun bir tarafını tamamen park alanı kalan kısmını da trafik seyrinin çok rahat olabileceği bir alana çeviriyoruz.” dedi
    Doğal gaz çalışmaları da son hızla devam ediyor.
    Yikit, doğal gaz çalışmalarında hızla devam ettiğine dikkat çekerek ”Doğalgaz firması 2015 yılında çalışmasını başlattı ve gerçekten büyük bir hızla ilerledi. Tabi bunda bizimde doğalgaz firmasına törelanslı davranmamızın etkisi oldu. Zira törelanslı davranmamızın nedeni şu Iğdır hava kirliliği
noktasında Türkiye’nin listesindeki birinci kent ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkisi noktasında da dünyanın sıralamasında yer alan bir kent. Bu anlamda bizim bu hava kirliliğini en aşağıya, asgariye çekebilme durumumuz doğalgaz ile olacaktı. Şimdiye kadar şehir merkezinin yüzde 60’ından fazlası
bitti. Sadece bazı bölgelerimiz Atatürk Mahallesi, Pir sultan, söğütlü, 14 kasım, ve cumhuriyet mahallesinin bir kısmı olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yılda özellikle karaağaç mahallesi, özgür mahallesi ve emek mahallesinde yoğun bir şekilde doğalgaz hat döşeme çalışmaları devam edecek. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde hem şehirdeki gaz gelmedi, yanlış döşendi, verilmeyecek gibi şehir efsaneleri olan spekülasyonların da önüne geçmek için serhat gaz ile birlikte şehir merkezimizdeki bir hattımızı meşale yoluyla yakarak ilk çakmağı verip doğalgazı yakacağız.
    İnsanlarda doğalgazın geldiğini görüp binaların dönüşümünü de hızlandırabilsinler bunu basın ve ilgili kurumlarla da paylaşacağız. Yani şuanda çok farklı bizim dışımızda gelişen bir sorun olmadıkça bu kent bu yıl doğalgazı kullanacaktır.” dedi.
    T-14 Kanalı tarafımıza tahsis edilirse sosyal ve sportif alanlara dönüştürmek istiyoruz. 
Yikit, T-14 kanalının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine tahsis edilmesi halinde sosyal ve sportif alanlara dönüştüreceklerini belirterek, T-14 Devlet Su İşlerine ait Tahliye14 kanalıdır.
Biz şehir merkezinden geçen ve 5 mahallemizi kapsayan yaklaşık 4 km uzunluğunda olan bu tahliye kanalının üst hakkının tarafımıza tahsis edilmesi ve buranın yeşil alan olması için bir proje hazırladık. Projenin son hali şuan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde. Genel müdürlük bunu bize tahsis etmesi halinde biz etap etap kalan iki buçuk yılımız içerisinde burayı tamamen yeşil alan, sosyal donatı alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları ve bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek sosyal ve sportif alanlara dönüştürmek istiyoruz. Bu konuda çok ciddi bir proje ve bizim için çok ciddi bir fırsat aslında çünkü bu şehrin vizyonunu değiştirebilecek ve geliştirebilecek bir proje biz bu konuda artık Devlet Su İşlerinin bize olur yazısını bekliyoruz.” dedi.
    Kentte şimdiye kadar yapılmayan bir çok alanda hizmet yaptık.
    Yikit, şehirde şimdiye kadar yapılmayan bir çok alanda hizmet verdiklerine dikkat çekerek; “Gerçekten yıllardır bu kentte yapılmayan birçok alanda hizmet yaptık. Bu sıcak asfalt çalışması büyük bir atılım ve hizmet. Yine kentin toplu taşımasına katkı sağlamak ve belediyeciliğin asli görevlerinden olan toplu taşımayı halkın daha sağlıklı, güvenli ve ekonomik taşınması için ciddi girişimlerimiz oldu. 5 belediye otobüsümüz alındı ve şuanda farklı güzergâhlarda özellikle ana arterlerde kullanılmak üzere çalışıyor.
    Çevre kirliliği noktasında da çok ciddi çalışmalar yürüttük hem bu bilinci uyandırabilmek için çöp atılmaması, çevrenin temiz tutulması için çok ciddi kampanyalar yürüttük. Hizmet alımı yoluyla şehirdeki bu çevre kirliliğinin ortadan kalkması için personel noktasındaki açığımızı kapatma yoluna  gittik ve bu konuda da çok olumlu eleştiriler aldık. 6 aylık bir süreç için bunu başlattık. Bu süreç tabi bizim eksiklerimizi ve önümüzdeki dönem bizim neyi daha iyi yaparsak kalan sorunları da bertaraf edebiliriz bu noktadaki eksiklerimizi görebilmemiz için bir fırsattı. Bu sene sonunun yılında da biz bu hizmet alımımızı yenilemek ve belki bu ihtiyacı bu hizmetin tüm şehrimize yayılması noktasında da bir tasarrufa gideceğiz. Bu anlamda bunların hepsini birlikte değerlendirdiğimiz zaman özellikle doğalgaz
çalışması, doğalgaz çalışmasını akabinde bozulan yolların onarılması, yine toplu taşıma noktasında ciddi bir girişimimizin olması ve bunu hayata geçirmemiz ve çevre temizliği noktasında gözle görülebilecek oranda bir düzenleme yapmamız, yine kentimizin en kadim ve ticari anlamda halkın en
uğrak yerlerinden olan Cumhuriyet caddesinde Iğdır’a Ağrı Dağı’na özgü andezit taşlarıyla bir yol çalışması yürütmemiz diğer alanlardaki çalışmalarımızla hepsi birlikte değerlendirildiğinde belki iki buçuk yıla çok şey sığdırdık. Elbette halkımızda bunun takdirini bu şekilde yapıyor. Bu bizi gerçekten mutlu ediyor halkımızın bizim çalışmalarımızın neticesinde güzel hislere sahip olması bize hem moral veriyor hem de çalışma azmimizi daha da artırıyor. Ayrıca hem çalışmalar noktasında göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı özellikle yol çalışmalarından dolayı çok sabrettiler hem de bu konuda bize güvendikleri, inandıkları ve onure ettikleri için halkımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
    İmar çalışmalarımız da son hızla devam ediyor.
    Yikit, şehrin imarı konusunda çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek Şehrin imar planı revize edildi. İmar görmemiş alanlar imar planına dahil edildi. Böylelikle 2016 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. Böylece şehrin tamamına yakınının imar planı tamamlanacak. İptal edilmiş olan 18. Madde imar uygulaması görmemiş imarlı alanların yüzde yüze yakınını önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamen bitireceğiz.” dedi.
    Sosyal ve Kültürel etkinlikler için Kültür Merkezi yeri kiraladık
    Yikit, Belediye bünyesinde sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabilmesi için Kültür merkezi yeri kiraladıklarına değinerek  “Belediyenin en önemli alanlarının başında gelen sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleşmesi için kültür merkezi yeri kiraladık. Eylül ayında da açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca belediye meclisimizce aldığımız karar doğrultusunda kreş açılabilmesi için yer tespiti yaptık. İhale süreci başlattık. Belediye bünyesinde sportif faaliyetlerimizi içinde mevcut bulunan spor tesislerimizi revize ederek çeşitli alanlarda spor faaliyetleri başlatmayı düşünüyoruz.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası