Bebek ölümlerini önleme ve değerlendirme çalıştayı yapıldı

Tarih : 2016-12-08 / Kategori : Sağlık

Bebek ölümlerini önleme ve değerlendirme çalıştayı yapıldı

             Haber Ali ŞIKTAŞ : Iğdır Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğünce hazırlanan ve diğer sektörlerinde katıldığı bebek ölümlerini önleme ve değerlendirme çalıştayı  yapıldı.

 

       Iğdır Üniversitesi uygulama otelinde gerçekleşen çalıştayın açılışında konuşan Iğdır valisi Ahmet Turgay Alpman, ”Bebek ölümleri bir ülkenin gelişmişliğini gösterir. Bizim ülkemizde de bebek ölümleri eskiden daha çoktu. 1980 yılından sonra bebek ölümleri sayısı azalmaya başladı. Son yıllarda da  bu oran en düşük seviyeye düştü. Iğdır’da ki istatistiklere bakacak olursak Iğdır’da bebek ölümleri.9.6 oranındadır bu rakam yüksektir aşağıya inmesi gerekir. Türkiye ortalaması ise 7.4 tür. Bunun için doğum  öncesi ve sonrası aşamalar önemlidir. Anne adaylarını iyi eğitmeliyiz. Kontrol altında tutmalıyız. Bu çalıştay ilimiz açısından faydalı olur. Bebek ölümlerini en aza indirmek için doktor arkadaşlara büyük iş düşüyor. Hastalarla empti kurun onların psikolojisini iyi anlayın onlara iyi davranın iyi davrandığınız biliyorum. Sabırlı olun Iğdır hasta yönünden sıkıntılı telefonla, internetle randevu sitemini bilmeyenler  var. Bunun için sıra konusunda muayene konusunda hoşgörü ile davranacağız.”dedi.
              Kamu Hastaneleri genel Sekreteri Kemal Eyvaz’da Anne ve bebek ölümlerini ilimizde azaltmak için bu çalıştayı düzenledik. Hedefimiz sağlık vatandaş sağlıklı anne ve bebektir. 2015 yılında 2604 doğum olmuş 2016 yılında 2833 doğum olmuş 20 bebek hayatını kaybetmiştir bunu en aza indirmeye çalışıyoruz. Anne otelimizde bu sene 158 anneyi misafir ettik.  Gebe okulunda 167 anneye eğitim verdik. Yakında Anne dostu projesini gerçekleştireceğiz şeklinde konuştu.
         İl sağlık Müdür yardımcısı Taner Başaran’da “Anne bebek ölümlerini en aza indirmek için anneleri eğitmeye çalışıyoruz. Bu ölümlerin nedenlerini araştırdığımızda sosyo ekonomik yapı, eğitim önemli yer tutuyor. Bebekler annesiz, annelerde bebeksiz kalmaması  için çalışmalarımız sürüyor. Bu çalıştay faydalı olacaktır. “şeklinde konuştu.
         Daha sonra Dr. Süleyman Utku Uzun bebek ölümleri ile ilgili bir sunum yaptı. Uzman dr. Mustafa Doğan, kadın doğum uzmanı Dr. Raşit İlhan da bebek ölümleri ile ilgili bilgi verdiler.
         Toplantıya il Sağlık Müdürü Alpaslan Erol, Devlet hastanesi başhekimi Nevruz Erez sağlık çalışanları sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası