IĞDIR İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCLERİ BİRLİĞİ GENEL SORUNLARI MASAYA YATIRDI

Tarih : 2018-04-13 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCLERİ BİRLİĞİ GENEL SORUNLARI MASAYA YATIRDI

      Iğdır İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk KAYLAN,  Sığır yetiştiricileri birliği olarak olanüstü toplanarak yaşanan sorunları masaya yatırdı ve çözüm önerilerinde bulundu.

          Başkan Kayla, Basına  yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti; Damızlık Sığır Yetiştiricileri  birliği olarak 2010 yılından beri ilimizde faaliyet göstermekteyiz. Birliğimizin kuruluş amacı ıslah temeline dayalı olup; soy kütüğü ve ön soy kütüğü kayıtlarının tutulması, suni tohumlama ve biyo-teknolojik hizmetlerin verilmesi, bu kayıtlara esas teşkil edecek verim kontrollerinin  yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, ihtiyaç olan yerlerde şube ve irtibat bürosu açmak,üyelerin damızlık düve ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile her türlü üretimin yurt içi ve yurt dışından karşılanması birliğimizin kuruluş hizmet amacıdır.
               Iğdır İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Ziraat Bankası bölge müdürlüğü ile yapılan 3 yıllık faizsiz kredi  sözleşmesi ile üyelerimize  2015, 2016, 2017 yılları arasında ilimize getirmiş olduğumuz,  gebe düve sayısı 1290 baş’tır. Avusturya ve Almanya dan  ithal ettiğimiz genetik yapısı yüksek, süt verimi yüksek olan bu düveleri 10 baş olmak üzere Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerimize dağıttık. Yaklaşık olarak 15.000.000,00 TL. değerindeki bu yatırımızın sürdürülebilir  hale getirilebilmesi için yetiştiricimizin el emeği göz  nuru olan ürettiği sütünü pazarlamak bizim  görevimizdir. Üretilen sütün değer fiyattan pazarlanması sağlamak  hayvancılıkla uğraşan çiftçimizin kalkınmasına ve İl ekonomisine önemli bir katma değer sağlacayaktır.
          İlimiz nüfusunun % 60’dan fazlası geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. İlimizde sütün soğuk zincirde pazarlanması amacıyla hayata geçirmeyi planladığımız bir süt toplama merkezi projemiz mevcuttur. 2018 yılında 1. ve 2. ayında İl Genel Meclisi meclisi, Ak  Parti İl Teşkilatı ve il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve dekan beyi ziyaret ettim.İlimizin süt de yaşadığı ve yaşayacağı pazar sıkıntısın anlattım . Hemen hemen hepsi bize yardımcı olacaklarını söylediler. Fakat bir aşama kaydedemedik.
       İlimizin coğrafi konumu gereği büyük şehirlere uzaklığı ve İl’deki  süt işleme tesislerinin az oluşu nedeniyle  üreticimizin ürünlerini pazarlamakta sıkıntı çekmektedir. ilimizde olmazsa olamazımız olan ve planlamış olduğumuz süt toplama merkezi hayata geçmesinin yanı sıra büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı köylerde  kapasiteye  göre süt soğutma tankları koyarak sütlerin kısa zamanda soğutulması sağlanarak kalitesini korumak ve  değer fiyattan pazarlama olanağını  sunacaktır.
Bakanlığımız bünyesinde kurulan Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 şubat tarihinden itibaren Türkiye genelinde üretilen çiğ sütün fiyatı 1.53 TL olarak belirlenmiştir. ilimizde bulunan süt işleme sanayisi işletmeleri, süt üretim potansiyelinin % 95 ini toplayıp pazarlayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliğinin ve üyelerinin mağduriyetine yol açacak şekilde anlaşarak  soğutulmuş süt fiyatını 1.20 TL , sıcak süt fiyatını ise 1,10 TL çekmişlerdir. İlimizde mevcut bulunan iki adet süt işleme mandırası süt alımında ve fiyatlarda yaşattığı dalgama sebebiyle üreticiler ve ilimiz hayvancılığı ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştır.
                 İl Özel İdaresinden hayvancılığa  ayrılan bütçe ne kadardır, nerelere ayrılıyor, kimlere veriliyor, kim karar veriyor.Damızlı sığır yetiştiricileri Birliği olarak yatırımlarımızı üyelerimizin  emek ve çabalarımızı hiçe sayıyorlar.Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla tarım ve hayvancılığa il Genel Meclisinin kararıyla birer torba mısır tohumu ve 250 kg buğday tohumu dağıtılıyor. Bu yardımlar birliğimize kayıtlı bulunan 1350 üyenin hakkını hiçe saymaktan başka bir şey değildir.
Ayrıca ilimizin en büyük problemlerinden biri hayvancılıkta sağlık hizmetleri İşletmelerimiz brucella, şap ve sarılık  riski altındadır. Bulaşıcı olan bu hastalıklarla mücadele edilmeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bünyesinde  suni tohumlama birimi oluşturulmalı. İl genelindeki suni tohum yaptırmak isteyen işletmelere hizmet verilmeli. ilimizdeki işletmelerimiz özel veteriner kliniklerinden hizmet almaktadır. Hayvansal aşıların ve ilaçların çok pahalı oluşu üretici ve yetiştiricinin bütçesini zorlamaktadır. Yem giderlerinin aşrı fazla olması nedeniyle süt de para etmediğinden dolayı işletmedeki damızlık hayvanı ya da buzağı erken satarak işletmenin zarar etmesine sebep oluyor.
Sonuç olarak hayvancılık yapan işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için yetkilerimiz yukarıdaki bahsettiklerimizin sorunlara acilen çözüm üretilmelisi için gerekli çalışmaları yapılmasını arz ve talep ediyoruz.”şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası