2 AY SÜRECEK OLAN YAS DEVAM EDİYOR

Tarih : 2008-01-16 / Kategori : Genel Haber

 İlimizde Muharrem ayının girmesiyle birlikte 2 ay sürecek olan yas devam ediyor. Camilere akşamları giden Caferi inancına mensup insanlar din adamlarını ve deste guruplarını dinliyor. Gençlerden oluşan deste gurupları mersiye eşliğinde sine vuruyor, sembolik olarak zincir vuruyorlar.

 İlimizde yaşayan Caferi Mezhebine mensup vatandaşlar muharrem ayı ve sefer ayı boyunca yas tutacak, düğün-sünnet - eğlence gibi hayır işler yapmayacaklar.
        İlimizde yaşayan Caferi mezhebine mensup insanların dini hocası Hüseyin Çağlar camii imamı Hüseyin Yeşil:   “Muharrem ayı bizler için yas ayıdır. Peygamber efendimizin torunu İmam Hüseyin Kerbela da Yezit ve adamlarınca susuz bırakıldıktan sonra şehit edilmiştir. Bu yıl o şehit edilişin 1428. yıldönümünü anacağız. Türkiye de yaşayan bütün Caferi mezhebine mensup vatandaşlar olarak Kerbela şehitlerini anıyoruz. Aşura günü bütün işyerleri kapanacak, vatandaşlar camilerde toplanıp Hz. Hüseyin için Kuranı kerim okuyacak gözyaşları akıtacaktır. Bu nedenle bu ayı bizler matem ayı olarak kabul ederiz. 2 ay boyunca hayır işler evlenme, sünnet, düğün gibi şenlikler yapılmaz, evlerde mersiyeler okutulur, imam Hüseyin için yas tutulur" dedi.
        Muharrem ayının 10. gününe kadar Caferiler akşam namazından sonra camilerde toplanıp  günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaları dinliyor. Mersiye okunuyor ve sine vuruyorlar... 
 Muharremin 10. günü  yani Cumartesi Aşura günü saat 9’da tüm camilerden vatandaşlar hareket ederek asri mezarlığında  toplanıp  İmam Hüseyin'in şehit edilişi anlatılacak Kuranı Kerim okunacak...

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası