İstanbul'da Bahar

Tarih : 2013-04-09 / Kategori : Kültür & Sanat

İstanbul'da Bahar

    Kışın kasvetli, soğuk günlerini geride bıraktık. Bahar kendini tatlı tatlı hissettirmeye başladı. Toprağın canlanması, tomurcukların çiçeğe dönüşümü, havanın ılıklığı, insana keyif veriyor, harika duygular hissettiriyor. Kuşların ötüşü bile, daha neşeli.
    Benim kanımda bahar da sanki daha hızlı akar, içim açılır, daha enerjik, daha keyifli olurum. Uyumak bile istemez canım, acırım uykuda geçen zamana. İstanbul’unda en çok baharını severim,  kalabalıklar bile güzel gelir. Ciğerlerinize hanımeli kokusu dolar, akasyalar baygın kokuları ile şehrin parfümü olur, ara sokaklarda asırlık evlerden, kapılardan mor salkımlar sarkmaya başlar. Yıllara direnerek ayakta duran ahşap evlerin yol arkadaşıdır, süsüdür mor salkım. At kestaneleri de beyaz çiçeklerini bu mevsimde açar, lale, sümbül, papatya bu mevsimin çiçeğidir.
    Batan güneş, hem Boğaz da hem Haliçte mücevhere dönüşür. Bahar rüzgarı denizin, çiçeklerin, kırların kokusunu taşır, ah bu koku, aklınızı başınızdan alır. Orhan Veli gibi böyle havalarda aşık olur, eve ekmekle tuz götürmeyi böyle havalarda unutursunuz.
    Hele iki yakası mora boyanmış ömre bedel o boğaz yok mu öyle bir çağırır ki sizi. Bir ağaç, bir renk bir şehre bu kadar mı yakışır, Bana göre Erguvan demek, İstanbul demek. İstanbul’a en çok Erguvan yakışıyor, Laleden bile. Öyle güzel bir ağaçtır ki Erguvan narindir, Akdeniz ağacıdır, kuzeyli sert rüzgarlarda üşür ama İstanbul’un kuzey rüzgarı poyrazla oynaşmayı sever.
    Erguvan renginin öyküsü şöyle anlatılır. İsa’ya ihanet eden Yahuda, bu ihanete dayanamayıp, kendini bir Erguvanın dalına asar. O güne kadar beyaz çiçek açan ağaç, bu olaydan öylesine utanır ki, çiçekleri kızarır, bugünkü erguvan rengini alır.
    "Bir erguvanlar vardı/pembe mi desem deli mi desem/bu ümit olmasa içimde/buralarda bir gün beklemem." Necati Cumalı'nın şiirinde bahsettiği pembe erguvanlar henüz boğazı tam olarak sarmadı ama  İstanbul'da bahar başladı.
    Bahar İstanbul’a birdenbire gelir ve yine birdenbire biter, her şeyi gibi Baharı da hızlıdır İstanbul’un. Onun için İstanbul’a baharda gelin.
    İstanbul’un baharı yaşama bağlar.
    Sevgiyle daima.
    Neşe Sofuoğlu

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2013-04-09 06:45:12

    Neşecim eline, kalemine sağlık. <br />İçimizi ısıttın 

  2. Guest 2013-04-09 09:08:11

    Canım çok sıkılıyordu, her şeyi boş verip yazıyı okudum Çok sıcak bir yazı. Fotoğraf ise harika.

  3. Guest 2013-04-09 09:11:08

    Ben de ilkbaharı hiçbir mevsime değişmem...Ellerinize sağlık

  4. Guest 2013-04-10 06:44:39

    Bahar bu kadar narin anlatilirdi sanirim. narin insanin kaleminden yüregine saglik diyorum..

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası