Kars'ta Kültür Turizminin Gelişmesi için neler yapılmalı?

Tarih : 2013-08-24 / Kategori : Kültür & Sanat

Kars'ta Kültür Turizminin Gelişmesi için neler yapılmalı?

    Kültür Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, çözüm sürecinin ardından Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde, kültür ve turizm alanlarında yaşanan ve yaşanması beklenen olumlu gelişmelerin kalıcı hale gelmesi ve bu gelişmelerden azami ölçüde istifade edilmesi amacıyla Kars’ın sosyal ve demografik özelliklerine uygun nitelikte faaliyetlerin belirlemesi için çalışmalar başlattı.
    Kars’ta da  İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay tarafından yürütülen çalışmaların ilk ayağında, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Salonunda toplantı düzenlendi.
    Müdür Doğanay başkanlığındaki toplantıya, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İl Müftüsü Ahmet Genç, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Urlunç, Serhat Kalkınma Ajansı’ndan uzmanlar, bazı STK ve kamu yararına çalışan derneklerin temsilcileri, bazı kamu kurumlarının temsilcileri ve turizm işletmecileri katıldı.
    Toplantıda bir açılış konuşması yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, ülkemizin Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde devam eden çözüm süreci kapsamında her alanda olduğu gibi kültür ve turizm alanında da olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Bu olumlu gelişmelerin bölgemizin kültür turizmine katkılarının süreğen bir şekilde devam etmesi açısından bölge halkı ve bölge STK’ları, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte ne yapmak gerekir? Diye bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
    Doğanay, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen bu toplantıda, özellikle Doğu’nun en huzurlu ili olan Kars’ın Sarıkamış, Kağızman ve Digor ilçelerinde çok azda olsa geçmişte terör sorunun yaşanmasının ardından yaşanan çözüm süreci kapsamında kültür turizmi açısından artış beklediklerini de dile getirdi.
    Toplantıya katılanlardan bir rapor istediğini de belirten Doğanay, bu raporu, 27 Ağustos’ta Bitlis’te yapılacak olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katılacağı bölge çalıştayında kendisine sunacaklarını da kaydetti.
    Doğanay, daha sonra toplantıya katılanlara Kültür Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan aşağıdaki sorular yöneltti. Daha sonra da aldığı cevapları kayıt altına aldırdı.
    DOĞANAY, KONU İLE İLGİLİ OLARAK KATILIMCILARA ŞU SORULARI YÖNELTTİ:
    “Kars’ta yerel yönetimler, STK’lar ile kültür turizm ve sanat alanlarında faaliyette bullunun gerçek ve tüzel öncecilik, beklenti ve ihtiyaçları nelerdir? Kamu kurumları, özel sektör ile kültür ve sanat kurumlarının mevcut kapasitelerinin gerçekleştirdikleri faaliyetler nelerdir? Kars’ın alt ve üst yapı kapasite ve ihtiyaçları nelerdir? Kars’ta kültür, sanat ve turizm alanında devam eden ve planlanan kamu ve özel sektör projeleri nelerdir? Kars’ta faaliyette bulunan diğer kamu kurumları ve yerel sektörle birlikte işbirliği içerisinde yürütülmesinde fayda mülahaza eden çalışmalar nelerdir?”
    Müdür Doğanay daha sonra katılımcıları tek tek dinledi ve katılımcıların dilek, şikâyet ve önerilerini kayıt alına aldı. Doğanay, bu dilek, öneri ve şikayetleri rapor haline getirerek 27 Ağustos’ta Bitlis’te yapılacak olan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’inde katılacağı bölge çalıştayında dile getirecek.
    KARSLILAR DEVLETTEN NE İSTİYOR?
    Doğanay tarafından sorulan soruların ardından ise bazı katılımcılar dilek, öneri ve eleştirilerini şu şekilde dile getirdiler:
    BATI, ELEKTRİK ENERJİSİ İLE SERİNLİYOR BİZ ISINIYORUZ
    Sarıkamış Kar Otel Sahibi Sıddık Alkan: “Antalya gibi batı illeri elektrik enerjisi ile serinliyor, biz Karslılar ise elektrik ve doğal gaz ile ancak ısınıyoruz. Ama Antalya’da elektrik tüketenlere enerji desteği var. Kars’ta ise bu enerji kaynaklarından destek yok. Karslılarda, Antalyalılar da aynı vergiyi veriyor. Bizler Kars’taki vatandaşlar ve turizm işletmeleri devletten bu yönde destek istiyoruz.”
    DOĞU’YA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMASI GEREKİYOR
    Kafkas İşadamları Derneği Başkanı Sultan Murat Dereci: “Kars ve bölgemizde turizmin daha cazip hale gelmesi için birazda ucuz olması gerekiyor. Kars’a gelen turist maliyetleri de dikkat ediyor. Sarıkamış Kayak Tesislerine batıdan gelmek isteyen biri maliyet hesabı yapıyor. Uçak parası ve otel parası oldukça yüksek ve turizmciyi düşündürüyor. Otellerimizin girdileri de oldukça fazladır. Batıda domatesin kilosu 50 Kuruş iken Kars’ta 3 Lirayı buluyor. Doğu’ya pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Ekstra teşvikler verilmelidir.  İşletmelerimiz kalifiye elaman bulamıyor. Kalifiye olanlarda Kars’ta göç ediyor. Kars’ta yaşayan bir insan Eylül ayının sonunda kılık bot ile birlikte kışlık palto ve elbiseler almak zorunda olmasına karşın, Batı da ise bunlara ihtiyaç duymuyor ve parası cebinde kalıyor. Aynı durum yakıt giderleri içinde geçerlidir.
    OTELLERİN YILIN 12 AYI ÇALIŞMASI GEREK
    Serhat Kalkınma Ajansı uzmanlarından Evren Demir: “Özellikler kış turizminin merkezi olan Sarıkamış’ta ki otellerin sadece kayak sezonunda değil, yılın 12 ayında çalışması gerekir. Bu nedenle kamunun özellikle Akdeniz bölgesinde verdiği eğitimler ve çeşitli toplantılar gibi organizasyonları özellikle yaz aylarında Sarıkamış’ta da yapmaları gerekir. Bunun da bir hükümet politikası olması doğur olabilir.
    UÇAK SEFERLERİ ARTTIRILMALI!
    Karabağ Otel Sahibi Mikail Altun: “Kars’ta büyük bir kongre merkezinin yapılması gerek. Buna göre de uçak seferlerinin arttırılması gerekir. Yatırım ve turizm tesislerinin de ona göre düzenlenmesi gerekir. Şu anda Kars’ta 400 kişilik bir salon bile bulunmuyor. Bizlere bu yönde gelen teklifleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz.”

MEMURLAR İÇİN EV YOK

Memur - Sen Başkanı Hasan Yazıcı: “Kars’ta görev yapan başta öğretmemler olmak üzere memurlarımızı ev ve kalacak yer sorunu var. Turistler nasıl yer bulsun? Bu nedenle Kars’ta çok sayıda pansiyon ve yurtlar açılması gerekiyor. Tabiî ki barış süreci Kars’ı da çok olumlu bir şekilde etkilemiştir. Kars’ın Cadde ve sokakları geceleri bile insanlarla dolup taştığı gibi huzur ve güven ortamı hakim. Yani memurların kalacakları yerler olmadığı gibi bu gibi yerler bir o kadar da pahalıdır. Bu nedenle devletin ve işadamlarını çok acil bir şekilde bu konuda ile yatırım yapmaları gerekiyor. “

STK’LAR GÜÇLÜ DEĞİL

Serhat Kalkınma Ajansı uzmanlarından Uğur Çalışkan: “STK’larımız finansal ve teknik anlamda güçlü değil. Bakanlıkların yaptığı her türlü çalışmalarda STK’lar da yer alıyor ama STK’larımızın teknik kapasitelerinin arttırılması gerekiyor. Ayrıca STK’ların her kes tarafından daha dikkate alındığı gibi güçlü olmaları da gerekir. Bakanlıklarımız da SYK’ları her zaman aktif ve paydaş olarak görüyor ve öenmsiyor.

GİRİŞİ OLAN ÇIKIŞI OLMAYAN KENT ‘KARS’

Kars Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Urlunç: “Kars girişi olan ve çıkışı olmayan ve kaderine terk edilmiş bir kent durumundadır. Kars’ın çıkışı ise kapalı olan Ermenistan’dır. Herkes biliyor ki Kars aynı zaman da güneşin en erken doğduğu illerden birisidir. Ama malasef günün doğmadığı illerden birisidir. Tarihine baktığımıza zaman da Kars ilk cumhuriyeti kurmuş, tarihi Ani Kenti ile başkentlik yapmış ve 90 şehidi de bağrında barındıran ve özellikle tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan tarihi bir kenttir. Kars inanç turizmi açsından da Mevlana’nın hocası olan Ebul Hasan Harakani’yi de bağrında taşıyan bir kenttir. Kars’taki tarihi binaların bir an önce okul yapılması gerekiyor. Çünkü Kars’ta okul ihtiyacı vardır ve tarihi binalarımız ise kaderine terk edilmiş ve atıl durumda çürümektedir. Ülkemiz eğitimde 4 +4 sistemine geçtikten sonra Kars’ta 486 okul,  72 bin öğrenci ve 4 bine yakın öğretmen var. Son atama döneminde 700 öğretmenimiz çeşitli nedenlerden dolayı bir başka ile gidecek.          

Tacettin DURMUŞ / KARS

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası