METEF FUARI AÇILDI

Tarih : 2008-06-11 / Kategori : Genel Haber

 Iğdır Valisi S.Saffet Karahisarlı,”Kız çocuklarımızın eğitilmesi lazım.Eğitmesek %50 ihmal etmiş oluruz” dedi. Sağlık meslek lisesinin standında tansiyonunu ölçtürdü. İlimiz Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF) hizmete açıldı.

      Kültür merkezi  Salonlarında gerçekleşen fuarın açılışında konuşan Iğdır Valisi S.Saffet Karahisarlı, anne ve babalara seslenerek; "çocuklarımızın el emeği, göz nuru ürünlerini göreceksiniz. Onların seçecekleri meslek dallarında bu önemli olacaktır. Kız çocuklarımızın eğitilmesi lazım. Eğitmesek %50 ihmal etmiş oluruz. Bizim böyle lüksümüz yok. Hepimiz kızlarımızı hanımlarımızı topluma faydalı olacak şekilde eğitmeliyiz..Onlardan faydalanmalıyız. Yoksa nasıl kalkınırız." dedi.
   “Bir yıl boyunca meydana getirdiğiniz eserleri gezeceğiz. Bu eserleri gözlerimizle, sözlerimizle takdir edeceğiz.” diyen  Karahisarlı, "Bu eserler sizlerin hangi meslekte ilerleyeceğini gösterecek. Sizler geleceğin Türkiye'sinde söz sahibi olacaksınız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
                 Milli Eğitim Müdür vekili Abbas Öcal'da "Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim veren kurumlar arasında düzenlenen (METEF) 'in hedefi ile ilgili bilgiler verdi.
          Öcal, "Bu gün insan aklını zorlayan ve hayallerin ötesinde hızla gelişen eğitim, bilim ve yüksek teknolojinin yarattığı ve yaratıcılığa etki ile günümüz dünyasında her ülkenin politikası, fıziksel gücü, ekonomisi ve coğrafyası önemli değişikliklere uğramıştır. Uğramaya da devam edecektir.
    Ülkemizin hedeflediği ve Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'te işaret ettiği "Çağdaş Uygarlığın Seçkin Ortağı olma" yolunda eğitim yaşamın kendisidir. Bilgi insanın temel gıdasıdır. Her şey insanın mutluluğu içindir, özdeyişlerini hayata geçirecek olanda öğretmendir. Her öğretmenin gönlünde yatan model, kendi camiası içinde ideal olmaktır. Varlığının farkında olmasa bile her öğretmenin içinde böyle bir ideal var. Onu gerçek öğretmenden istediği birinci şey ''Vazife Duygusudur." Bu duyguya sahip olmayan kimsenin iyi bir öğretmen ve idareci olmasına imkan yoktur.
     Sayın Valim; Eğitim ortamları yapısı, insan ilişkileri yaşam biçimi, sunumu ve tüm koşullarıyla öğrencinin sağlıklı bir biçimde gelişme imkanı bulabileceğibir dünya, bir ülke, bir il istiyorsak onun okullarının çokluğuna öğrenci sayısına kısacası okuyanına bakmaktır. Bu nedenledir ki ilimiz genelinde 4 Bağımsız Anaokulu, 101 Anasınıfı, 153 İlköğretim Okulu, 1 Özel İlköğretim Okulu, orta öğretimde ise 19 ki bunun 9'u Mesleki Eğitim Lisesi olmak üzere toplam ili- mizde 47.533 öğrencisi mevcut olup, kız erkek nerdeyse yarı yarıyadır. Nüfusumuzun nerdeyse 3'te biri öğrencidir. Bu da bizi sevindiren diğer unsurdur. İlimizde açılan Iğdır Üniversitesi ilimizin konumunu değiştirecek ve kızlarımız eminim ki erkekleri geçecektir. Şimdiden hayırlı olsun. Kızlarımızın okullaşmaya verdiği önem hiç şüphesiz siz valilerimiz ve çok saygı değer eşleri kız öğrenciler üzerinde ektisi çok olmuş, izninizle Sayın Valim bu vesile ile Halil ULUSOY valimizi ve eşlerini de kız öğrencilere verdikleri emeği yad etmezsem vefasızlık sayarım. Köy gezilerimizde her seferinde ev ev gezerek harcadığınız emeği unutmak mümkünmü. Eksik kursları açtırmanız insanımıza verdiğiniz önemdir.
    İlimizde 380 sözleşmeli, 368 ücretli, 23 Vekil, öğretmen ve 102 kadrosuz usta öğretici çalışmaktadır. Sayın Valim, Sayın Paşam ilimizde AB projeleri, Mesleki Teknik Eğitimi de içine alan Lenonordo Davinci projeleri kapsamında Besti Aydeniz Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Milli Eğitim Müdürlüğü projeler hazırlamış. Bunlardan bilgi teknolojilerinin Mesleki Eğitimde kullanımı projeleri dahilinde Almanya' ya gidilmiştir. 2008 yılı içersinde Endüstiri Meslek Lisesi projesi, Breylerin Meslek seçimi adlı proje kabul edildi, Danimarka'ya gidilecek. Besti Aydeniz Anadolu Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi beceri tabanlı proje yarışması 18 il arasında bölge birincisi olmuş, Ankara Türkiye finalinde ilimizi temsil etmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü hazırladığı öğretmen projesi ile İspanya'ya gidildi. Ayrıca söz Avrupa projelerinden açılmışken Sn Milli Eğitim Müdürümüz Selahattin ŞİMŞEK'in de yine Avrupa projemizden ortaklaşa yürüttüğümüz Kahramanmaraş ili ile İspanya'ya gitmiş ve tüm METEF katılımcılara telefonla saygı ve muhabbetlerini iletmemizi istemiştir. 2008 AB projelerinden Belçika projemiz kabul edilmiştir. 2009 yılında gerçekleştirilecektir.  Sayın Valim Halk Eğitimlerimiz büyük öz verilerle çalışarak büyük emekler sarf eden tamamen kendi el emeği göz nuruyla hazırladıkları işleri hep beraber gezeceğiz ve göreceğiz şu anda 4 Halk Eğitim Merkezinde 10 bine yakın kursiyer faydalanmış Yaygın Eğitim Merkezleri kapsamında ise 10500 kursiyer faydalanmıştır. İlimizde 74 Bilgi Teknolojileri Sınıfları mevcuttur. İlimizin Okullaşma oranına gelince;
1-Okul Öncesi Oklaşma durumu:2002 yılına kadar %24 2007 yılında %47 2-İlköğretim Okullaşma durumu:2002 yılına kadar %85 2007 yılı %96 3-Orta Öğretim Genel Okullaşma durumu 2002 yılına kadar %60  2007 %73 okuma yazma   öğrenen   öğrenci   sayısı   6666   'dır.   Netice   olarak   görülüyor   ki   ilimiz istatistiklerde gösteriyor ilimizde okuyan sayısı oldukça yüksektir. " dedi.
     Kız meslek lisesi müdür Aysel Şaban 'da, METEF fuarı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konferans salonunda Kız meslek  lisesi öğrencileri  kendi diktikleri elbiseleri usta mankenler gibi sundular. Ardından serginin açılışına geçildi, sergi açılışını Vali S.Saffet Karahisarlı, eşi Fatma Karahisarlı ve Doğubayazıt 1. mekanize Tugay komutanının eşi Taysun Canatan yaptılar.
       Vali Karahisarlı, okulların stantlarını tek tek gezdi. Sağlık meslek lisesinin standında tansi- yonunu ölçtürdü. Vatandaşın tansiyonunu ölçen, onlara çeşitli konularda broşür dağıtan   öğrenci ve öğretmenlere teşekkür etti.  Kız meslek lisesi atölyelerinde hazırlanan ikram misafirlere sunuldu. Fuar 3 gün açık kalacak. Açılışa 5. Hudut alay komutanının eşi Süreyya Çevik ve Doğubayazıt 1. mekanize Tugay komutanının eşi Taysun Canatan da katıldılar.
Milli Eğitim Müdür vekili Abbas Öcal, ”Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği "Çağdaş Uygarlığın Seçkin Ortağı olma" yolunda eğitim yaşamın kendisidir.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası