TÜRKTELEKOMA TOKAT GİBİ CEVAP

Tarih : 2008-06-14 / Kategori : Genel Haber

  Avrupa Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı İrfan ŞAFAK;Türktelekomun aldığı sabit ücretlerle ilgili şunları söyledi.Tüketicilerin sabit ücretlerin iptaliyle ilgili şikayetleri son günlerde büyük bir artış gösterdi.
     

    Türktelekomun aldığı sabit ücret GSM şirketlerinden 8-10 kat daha fazla.Hizmet için hazır bulunma,yatırım giderlerinin yüksek oluşu gibi gerekçeler gösteren,Kamu hizmeti yaptığını,kar amacı gütmediğini,alınan sabit ücretin Telekominikasyon kurumunca onaylandığını ve anayasaya uygun olduğunu belirten Türktelekomun bu açıklamaları gerçekleri yansıtmamaktadır.
         Bir tarifenin,ücretin bağlı bulunulan kurum,dernek veya oda tarafından onaylanmış olması onun 4077 sayılı yasaya uygun olduğu anlamını taşımaz.
         Telgraf ve Telefon kanunu,Bankacılık kanunu gibi kanunlar Tüketici şikayetlerinde dikkate alınmaz.Şayet bu kanunlara göre hareket edilecek olunursa o zaman 4077 sayılı yasanın bir anlam ve önemi kalmaz,sadece küçük esnafa uygulanan bir yasa olarak kalır.
       Kamu hizmeti vermeyi amaçladıkları,kar gayesi gütmedikleri ifade ediliyor oysa 2007 Kurumlar vergisi sıralamasında 820.826.975.YTL.ile Vergi rekortmeni olarak Türktelekom 1.sırada yer almaktadır.
       Her ticari kuruluşun belli bir yatırım ve faaliyet giderleri vardır.Bu giderleri amortisman yoluyla veya gider kaydetmek yoluyla kardan düşerler,doğrudan tüketicilere yansıtamazlar.
       Milyonlarca dolar ödeyerek kurulan hava yolu şirketleri,demiryolları, otobüs,otomobil  firmaları kesinlikle böyle bir uygulama yapmamaktadır.Yapmış olsalar dahi tüketicilerin tercih hakları vardır.Hangi firma uygunsa onu tercih ederler.Türktelekom tekel olduğu için tüketicilerin böyle bir hakkı yoktur.Bu nedenlede Türktelekom un bu uygulaması yasaya ve ticari ahlaka uygun değildir.
     Herhangi bir hizmet karşılığı olmadan, hizmet vermeksizin ücret alınması,hizmet için hazır bulunma gerekçesine dayandırılamaz.
     4077 sayılı yasa ve yönetmelik dikkate alındığında, sabit ücretlerin yasaya aykırı olduğu ve Tüketicilerin talepleri doğrultusunda iptal edilmesi gerektiği açıkça görülecektir.
     Bütün bunların dışında benim tüketicilere tavsiyem,sabit ücretler iptal edilinceye kadar,sabit telefonlarını iptal ettirmeleri.Şimdilik en doğru ve etkili yolun bu olduğunu belirtti.
İrfan Şafak
Ekonomist

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası