KAYSI FESTİVALİNİN BEŞİNCİSİ YAPILIYOR

Tarih : 2008-06-27 / Kategori : Genel Haber

      Beşincisi düzenlenen geleneksel kaysı festivaline hazırlıklar yapılıyor.
   Iğdır Valiliği ve Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa  düzenlenen etkinlik Belediye önündeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayacak.
      

İki gün sürecek festival etkinliklerinde, Mehmet Çavuş anıtından başlayacak yürüyüş Zübeyde hanım meydanına ve Vali Yolu sonuna kadar sürecek. Mehter Konseri, Festival yürüyüşü boyunca folklor ekibince birbirinden güzel oyunlar sergilenerek konser verilecek, ilçe, belde, köy stantları gezilerek birinci gelen çiftçimize ödülü verilecek.
 Iğdır'ın kayısısının ekonomik boyutu, kayısının Türkiye ve dünyadaki yeri anlatılacak.    İlimizde kaysı oluşması 15 Haziran'dan 20 Temmuz'a kadardır. Iğdır'ımız için kaysı çok büyük bir önem taşımaktadır.
 Aslında kaysının kurutulmuşundan para kazanılır. Çiftçilerimiz kayısı ağacını kesiyorlar.
Çiftçilerimiz kaysı ağacını keseceğine kaysı ağacı dikmelidirler.
  Kaysının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır. Kaysının Besin Değeri ve İnsan Sağlığına Yararları : İhtiva ettiği organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahiptir.
 Kaysı yüksek miktarda seker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitaminler, asitler,organik ve inorganik maddeler içermektedir. Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminlerden B karoten yönünden çok zengindir. Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. 200 - 250 gram kayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük A vitamini tüketiminin 1/3'ünü karsılar. Ayrıca kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin olusu bazı özel diyetlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Sodyum ve potasyum, vücut sıvılarının kozmatik basıncı ve asit baz dengesi için gereklidir.
 Vücutta sodyum birikimi ödemlere yol açar. Potasyum yetersizliğinde ise glikojen yetersizliği görülür. Kayısı Sodyumun kısıtlanmış diyetlerde, mesela konjestif kalp yetmezliğinde, böbrek hastalıklarında, asit toplanması gereken hepatit sirozda ve uzun süre kartikosteroit tedavisi gören kişilerde kolaylıkla kullanılabilir. Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
Özet olarak:
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü artırır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası