PROF.DR.DOĞAN:''AĞRI DAĞI BİZİM GÜNDEMİMİZ OLMADI AMA BİRİLERİ ONU DÜNYA GÜNDEMİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR'

Tarih : 2008-06-30 / Kategori : Genel Haber

  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Doğan, ''Ağrı Dağı bizim gündemimiz olmadı ama birileri onu dünya gündemi yapmaya çalışıyor'' dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Iğdır Valiliği tarafından düzenlenen ''Türk Kültüründe Ağrı Dağı Uluslararası Sempozyumu'' kapsamında yapılan birinci oturumda konuşan Doğan, ''Dağların kültürlere yansıyan ruhu: Ağrı Dağı'ndan Uludağ'a toplumsal bir söylem'' konulu sunum yaptı.
Ağrı Dağı'nı ''dik duruşun simgesi'' olarak nitelendiren Doğan, ''Ağrı Dağı bu coğrafyada yaşayanları tarihe bağlayan bir simgedir'' diye konuştu.
Ağrı Dağı hakkında birçok efsane olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Doğan, şunları söyledi:
''Ağrı Dağı'nın güncel anlamını efsanelerden arındırarak anlamamız mümkün olmaz. Belki dağlara yakışan biraz da budur. Dağlar şöyle dursun efsanesi olmayan tepe bile yoktur. Yanlış olan değerleri tümüyle efsane sarmalına terk etmektir. Ağrı Dağı'nın talihsizliği ve ona yapılan ihmali burada aramak gerekir. Ağrı Dağı bizim gündemimiz olmadı ama birileri onu dünya gündemi yapmaya çalışıyor. Ağrı Dağı coğrafyadan daha çok tarihi anlatan bir anıttır.''
 İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli ise Ağrı Dağı'nın büyük bir hazine olduğunu belirtti.
20 yıl içinde herkesin Ağrı Dağı'nı görmek için geleceğini savunan Belli, ''Bizim görevimiz Ağrı Dağı'nı turizme açmak ve tüm dünyada tanıtımını yapmaktır'' dedi.
 Oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Yetiş ve Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu da Ağrı Dağı hakkındaki efsaneleri anlattılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası