Iğdır İl Sağlık EROL ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ hakkında Iğdır halkına çağrı yaptı.

Tarih : 2018-02-10 / Kategori : Sağlık

Iğdır İl Sağlık EROL ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ hakkında Iğdır halkına çağrı yaptı.

           Bilinçsiz antibiyotik kullanımının azaltılması için çalışmalara ağırlık veren Sağlık Bakanlığınca yeni bir kampanya hayata geçirilmiş, Türkiye'de farkındalığın arttırılmasıyla kullanım oranlarında azalma görülmeye başlanmıştır. 

 

      Dr. Alpaslan EROL konuşmasında; Bakanlık verilerine göre, antibiyotik kullanım sıklığı yüksek olan Türkiye'de farkındalığın arttırılmasıyla kullanım oranlarında azalma görülmeye başlandı. Özellikle son 5 yılda farkındalık açısından ciddi aşamalar kaydedildi.
         Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. 
         Bizlerde 2017-2018 yılı içerisinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanımız ile 54 Aile Hekimimize, Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarımız ve diğer sağlık personellerimiz eşliğinde Iğdır İli merkez ve tüm ilçerinde olmak üzere okullarda öğrencilerimize, vatandaşlarımıza belirli aralıklarla Akılcı İlaç Kullanımı hakkında eğitimler veriyor ayrıca billboardlardaki bilgilendirme afişlerimiz ve belirli aralıklarla kurduğumuz stantlarla vatandaşlarımız afiş ve broşürler ile bilgileniyor. 
           Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır. Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi taktirde faydadan çok zarar getirecektir. Artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine her zaman tıbbi reçeteli antibiyotikler kullanılmalıdır. Ve unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. 
Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir.’ Dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası