Rektör Alma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen "Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Sempozyumuna" Katıldı

Tarih : 2019-03-16 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen

           Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Sempozyumuna katıldı.
           YYÜ Cengiz Andiç Konferans Salonu'nda düzenlenen, Türkiye ve farklı ülkelerin üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kızı Hilal Sezgin, babasının matematik, tarih ve astronomi gibi bilim dallarında çalıştığını söyledi. 
 

         Anne ve babasının oluşturduğu ortamın öncelikle her şeyin bir arada, keyifli ve yaratıcı olduğunu anlatan Sezgin, "Oturma odamızda ve enstitünün çeşitli mekanlarında üst üste yığılmış sayılamayacak kadar çok kitap ve fişleriyle dolu ahşap kutular vardı. Coğrafya, matematik, kimya ve tıp kitapları... Babamın çalışma masasının üstü kağıtlar, notlar, kalemler ve kitap yığınıyla kaplıydı. Düzensizliği efsaneviydi." dedi
"Fuat Hoca'mız büyük bir düşünürdü"
        İki gün sürecek sempozyuma Oturum Başkanı olarak katılan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise sempozyum boyunca 32 bilim insanının Prof. Dr. Sezgin’i anlatacağını belirtti. 
        Sezgin'in büyük bir bilim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Rektör Alma, şunları kaydetti: "İslam dünyasında yetişmiş büyük İslam düşünürlerini maalesef Batılı bilim insanları özellikle gizleyerek, yok sayarak sanki dünyadaki bütün bilimi onlar ortaya koymuş gibi bir algı yönetiyorlar. Halbuki bilimin hiçbir millete mal olması mümkün değil. Burada özellikle İslam coğrafyasında yetişmiş bilim insanları dünya bilimine çok ciddi katkı sunmuştur. Fuat Hoca'mızın kapasitesinde Batı'da bir tane bilim insanı olsaydı o da kesinlikle Nobel Ödülü almış olacaktı. Fuat Sezgin Hoca'mız, büyük bir donanıma sahip büyük bir düşünürdür. Bu yüzden 2019'un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' ilan edilmesi çok değerlidir." dedi.
Sempozyum 9 mart 'a kadar sürecek.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası