Çevre Bakanı Murat Kurum Perşembe Günü Iğdır’da

Tarih : 2019-03-25 / Kategori : Genel Haber

Çevre Bakanı Murat Kurum Perşembe Günü Iğdır’da

Çevre Bakanı Murat Kurum, Cumhur İttifakına destek vermek üzere Perşembe günü Iğdır’a geliyor.
Çevre Bakası Sayın Murat Kurum’un gelişi sebebiyle Iğdır’ın sorunlarının kendisine iletilmesi amacıyla bir çalışma yaptık.
 

Iğdır yıllardır su özlemi ile yanıp tutuşuyor. Verimli toprağa sahip olan Iğdır ovası hem tarım suyu sıkıntısı çekiyor, hem de içme suyu sıkıntısı yaşıyor.
Ünlendi barajının yapımıyla birlikte bu sorun nihayet çözüme kavuşuyor.  İçme suyu isale hattı tamamıyla bitirilmiş, Iğdır belediyesi onay verdiği takdirde suyun şehir şebekesine verileceği açıklanmıştır.  
Ancak şöyle bir sorun var. Şehir şebekesi çok eski, yeni hattın çekilmesi gerekiyor.  Böyle bir durumda su verilebilir mi sorusunu, Ünlendi barajı ve içme suyu isale hattı ile ilgilenen, sürekli takip eden Iğdır Valisi Enver Ünlü’ye sorduk, Vali Ünlü’de DSİ’ye hazırlattığı bilgi notunu bizimle paylaştı.
IĞDIR İÇMESUYU PROJESİNE AİT IĞDIR VALİLİĞİ
BASINI BİLGİLENDİRME NOTU 24.03.2019
“Iğdır İçmesuyu Projesi Kapsamında Iğdır İl Merkezine İçmesuyunu Verecek Çalışmalar Tamamlandı.
Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen Iğdır İçmesuyu Projesinde çalışmalar kar ve kış demeden aralıksız devam ediyor. Yapımı devam eden Iğdır İçmesuyu Projesi; Tuzluca Ünlendi Barajı,  İçmesuyu Arıtma Tesisi ve içmesuyu Ana İsale Hattı olmak üzere üç adet büyük projeden oluşmaktadır.
Tuzluca Ünlendi Barajı; Iğdır ilinin yaklaşık 66 km güney batısında Acıçay deresi üzerine temelden 68 m yükseklikte ve 97 milyon m3 su depolama hacmine sahip içmesuyu ve sulama amaçlı kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşaatı devam etmektedir. Tuzluca Ünlendi Barajında depolanan bu su ile Iğdır il merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyün 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu  ihtiyacı karşılanacak ve aynı zamanda Tuzluca ilçesi ve köylerine ait 98.620 dekar tarıma elverişli arazi yüksek basınçlı borulu sulama sistemi ile sulanması temin edilecektir.
Su kaynağı olan Tuzluca Ünlendi Barajındaki çalışmalar tamamlanıncaya kadar geçecek süre dikkate alınarak, Iğdır İçmesuyu Projesinin ihtiyacı olan suyun baraj inşaatı tamamlanıncaya kadar temini için   geçici bir kaptaj yapısı teşkil edilmiş ve bağlantıları isale hattına entegre edilmiştir. Böylece buradan alınan su içmesuyu arıtma tesisine götürülmekte, arıtma tesisinde arıtılan memba kalitesindeki içmesuyu da 164 km uzunluğundaki Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı ile Iğdır il merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyde yaşayan vatandaşlarımızın istifadesine sunulmaktadır.

Iğdır İçmesuyu Arıtma Tesisi; Iğdır ili Tuzluca ilçesi sınırlarında Ünlendi Barajına 11 km, Tuzluca ilçesine 13 km, Iğdır il merkezine 42 km mesafede, Küçükova köyüne yakın bir konumda, yaklaşık 50 dönüm alan üzerine kurulu 20 adet üniteden oluşmakta ve günde 125.000 metreküp ham su arıtma kapasitesine sahiptir. Performans testleri tamamlanan Arıtma tesisinden çıkan su ile yukarıda belirtilen Iğdır il merkezi, 3 ilçe ve 3 belde ile 70 adet köye memba kalitesinde içilebilir içme ve kullanma suyu verilecektir.
Iğdır İçmesuyu İsale Hattı; 164 km uzunluğundaki Iğdır içmesuyu İsale Hattı inşaatında fiziki gerçekleşme %99 seviyesindedir. Iğdır il merkezine içme ve kullanma suyu verecek şekilde çalışmalar tamamlanmış olup, Iğdır Belediyesine ait mevcut su şebekesine verilecek noktaya kadar imalatlar tamamlanmıştır. Iğdır İçmesuyu Projesi kapsamında verilecek olan suyun yüksek basınçlı olması, yani en düşük noktada en az 60 metre yüksekliğe kadar kendi cazibesi ile bütün evlere suyu iletebilecek durumdadır. Yani Iğdır İçmesuyu Projesi ile Iğdır il merkezine verilecek içme ve kullanma suyu, başka bir pompa vb. ihtiyaç duyulmadan verilecektir. Böylece Iğdırlı vatandaşlarımız, memba kalitesindeki içme ve kullanma suyuna kavuşurken, ilave bir enerji masrafı, pompa vb. ihtiyaç duymadan musluklarından sularını alacaklardır. Ancak, bu suyun tüm evlere ve yerleşim birimlerine sorunsuz ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi için, şehir içi şebekesinin standartlara uygun kapasite ve dayanıma kavuşturulması önem arz etmektedir.

Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı İnşaatı kapsamında kalan Karakoyunlu ve Aralık ilçesi hattı üzerindeki vana, vantuz yapısı gibi küçük sanat yapıları çalışmaları devam etmektedir. Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı İnşaatı sözleşmesine göre işin bitim süresi 2019 yılı sonu olmasına rağmen, Iğdırlı hemşerilerimize bu memba kalitesindeki suyu verebilmek için kar ve kış demeden çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu özverili çalışmalar sonucu Iğdır il merkezine içmesuyu verilecek duruma getirilmiş olup, belediye şebekesine bağlanacak noktadaki tahliye noktasından su, sulama tahliye kanalına yüksek tazyikle test amaçlı verilmeye başlanmıştır. Mevcut belediye şebekesine bu yüksek basınçlı suyun verilebilmesi için, şebekenin uygunluğu hakkında Iğdır Belediyemizin görüşü beklenmektedir.
Iğdır il merkezi dışındaki yerleşim birimlerine de işin sözleşmesine göre bitim tarihi olan 2019 yılı sonu beklenmeden Temmuz-2019 başında projedeki tüm birimlere içmesuyunun verilmesi hedeflenmektedir. Böylece Iğdır il merkezi, 3 ilçe, 3 belde ve 70 köyden oluşan toplam 77 yerleşim birimine günlük 125 000 metreküp içme ve kullanma suyu sağlanmış olacaktır. Tüm üniteleri ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile 286 milyon liraya mal olacak Iğdır Içmesuyu Projesi kapsamında bu güne kadar 201 milyon lira harcama yapılmıştır. Bu proje tamamlandığında 2019 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yılda 40 milyon lira içmesuyu faydası sağlayacaktır.” 
Bu aydınlatıcı açıklama kamuoyunu ziyadesiyle sevindirmiş ve aydınlatmıştır.
ŞİMDİ SIRA SAYIN BAKANIMIZDAN İSTEYECEKLERİMİZDE

1-İçme suyu şehir şebekesinin yenilenmesi.
2-Kanalizasyon hattının yenilenmesi.
3-Toki sosyal konuk projelerinin çoğaltılması, TOKİ’nin şehrin farklı yerlerinde yeni yaşam merkezleri oluşturulması.
4-İmar barışıyla ilgili düzenlemelere hız verilmesi, kentsel dönüşüm ile kullanılamaz olan binaların sökülerek geçmişten günümüze gelen çarpık yapılaşmanın düzeltilmesi.
5-Millet Bahçesi çerçevesinde gündeme alınan Hakveyis göletinin desteklenerek millet bahçesine dönüştürülmesi.
6-Park ve bahçesi yok denecek kadar az olan Iğdır’a benzer parkların yapılması.
7-DSİ’nin önünden başlayan ve çevre yoluna çıkan tahliye kanalının yeşil kuşak projesi olarak yapılması ve desteklenmesi.

8-Iğdır’da imarla alakalı yaşanan kat sorununun giderilmesi, simetrik bir görüntünün olması ve emsal uygulanması ile görselliği bozacak yapılaşmanın düzeltilmesi.

9-Yeşil Iğdır’ın adına yakışır şekilde yeşillendirilmesi.

10-Iğdır’ın modern bir şehir görünümüne kavuşturulması, Iğdır Belediyesine temizlikçi hizmet alımının sağlanması, şehrin temizlik sorununun giderilmesi.

Bu bizim ilk aklımıza gelenler. Eminiz ki yetkililer şehrin daha önemli sorunlarını Sayın Bakan Murat Kurum’a daha detaylı bilgi notu ile sunacaklardır.  

Foto Galeri
Çevre Bakanı Murat Kurum Perşembe Günü Iğdır’da Çevre Bakanı Murat Kurum Perşembe Günü Iğdır’da Çevre Bakanı Murat Kurum Perşembe Günü Iğdır’da

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası