Iğdır’a Adliye Binası Şart

Tarih : 2019-09-18 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’a Adliye Binası Şart

          Daha önce Iğdır’ın sorunları ile ilgili yazdığımız haberlerde Iğdır adliye binasının yetersizliğinden bahsetmiş, bir an önce yeni bir adliye binası yapılması gerektiğine dikkat çekmiştik, ama bu güne kadar yapılmadığına göre pek ilgilenilmemiştir diye düşündüğümüzden yetkilileri uyarmak için yeniden yazma gereği hasıl olunmuştur.
     

    Dün Iğdır adliyesinde görülen bir davada eski bir polis memuru silahla bina içerisine girmiş ve çıkan arbedede silahını ateşleyerek bir kişinin ölümüne, bir kişinin yaralanmasına sebep olmuştur. Yaşamını yitiren Oruç Aras’ın vurulduğu haberinin duyulmasının ardından gittiğimiz adliye binasında, yeni adliye binası talebimizin ne kadar yerinde olduğunu ve bu talebimizi tekrardan yapmamız gerektiği kanaatine bir kez daha varmışızdır.
         Sevgili yetkililer, Iğdır adliye binası fiziki olarak bir il adliye binası olabilecek kapasitede değildir. Zira adliye ikiye bölünmüş ve ana binanın yetersizliğinden ötürü bir kısmı eski üniversite binasında hizmet vermektedir. Her iki bina da fiziki konumları gereği sağlıksız, güvenlik önlemi alabilme olanağı zayıf, Hakim ve Savcı’lar davalıların arısından gidip gelmektedirler.  Davalıların bir birinden uzak durdurulacakları fiziki alan yok, aralarına polisin girip önlem alacağı fiziki alan yok ve bu şartlar altında Iğdır adliyesi hizmet vermeye çalışıyor.
         Bilindiği kadarıyla Iğdır adliye binası için Yaycı köyü pancar kantarı tahsis edilmişti. Bu tahsis nasıl oldu bilinmez bina yapımından vazgeçildi. Orası veya başka bir yer, ama mutlaka Iğdır’a yeni bir adliye binası yapılmalıdır. Ufak bir araştırma yaptık ve ne acıdır ki, Türkiye’de adliye binası yapılmamış iki il var. Birisi Iğdır, diğeri Ardahan. Yani zaman zaman haberlerimizde, yorumlarımızda sahipsiz Iğdır dediğimizde boşuna demiyoruz demek ki. Yıllardır Iğdır adliyesi yer darlığı sorunundan ötürü apartman dairesi kiralayıp adliyeye çevirmiştir. Yani kiralanan binaların kapı girişinde duruşma yapılmakta, davalı taraflar kapı girişinde yan yana durarak mahkemeye girmektedirler.
        Gönül ister ki hiç olay olmasın ve adliyeler boş kalsın.  Ama maalesef ki bu mümkün değil. Adalet olmadan olmaz. Şüphesiz ki düzenli, yeterli adliye binaları olmadan da olmaz. Iğdır adliye binası hem düzensiz, hem yetersiz bir fiziki yapıya sahiptir. Yani bu güne kadar bu adliyede görülen davalar inanıyoruz ki Hakim, Savcı ve çalışanların özverileri ile yürütülmüştür.
         Temennimiz o dur ki yetkililer bu talebimizi dikkate alır ve Iğdır adliye sarayının hızlı bir şekilde yapımı gerçekleştirilmiş olur.
Yani adliye binasının otoparkı, nizamiye güvenliği, binaya girmeden x-ray cihazlarının bulunduğu girişler ve güvenli koridorlarının olduğu yeni bir adliye binasının yapılması kesinlikle elzemdir. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.