Orası da dünyanın bir parçası

Tarih : 2020-01-04 / Kategori : Kültür & Sanat

Orası da dünyanın bir parçası

       Babaannemlerle neredeyse komşu sayılacak kadar yakın yaşardık. Çocuktuk her yağmur yağdığında hemen içeri girer arardım. Biliyormusunuz bizde yağmur yağıyor. 

      Sizin orada da yağıyor mu? diye sorardım. Her seferinde de babaannem yokya biz üzeri kapalı köyde yaşıyoruz yağamaz der, sonra kahkaha atar, yavrum biz Allahın altında değilmiyiz, tabii ki, yağıyor. Buna rağmen ben hep yağmur damlasını görür görmez sarılırdım telefona. Belki de ninemin sözlerini duymak hoşuma gidiyordu. Neyse dokunmak istediğim konu ne babaannem, ne de yağmurdur. Aslında bu günlerde yılbaşı kutlaması zamanı Nahçivanda havayi fişeklerden birinin gökyüzünde değilde yerde partlaması. Yani görünmez kaza. O kadar büyütüldü ve siyasileştirildi ki, bir an şaşırdım. Sanki dünya yaranandan bu tarafa yalnızca böyle bir kaza Nahçivanda olmuş ve bir daha da başka bir yerde hiç bir zaman tekrarlanmayacakmış. Halbu ki, her yıl her yerde olacak bir kaza. Kaza geliyorum demez ve kimsede, hiç bir ülke ve ya kutlama  sigortalanmamış bundan. Geriye baktığımzda sadece bir kaç tane örnek vericem 26 aralık 2017 senesinde Küba'da yerel bir festival esnasında havai fişekler yanlışlıkla patladı. 6'sı çocuk 22 kişi yaralandı. 3 ağustos 2019 senesiydi "20’inci Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali"nin kapanış töreninde yapılan havai fişek gösterisi sırasında, havai fişekler fırlatma rampasında patladı. Olayda, 9 kişi yaralandı. 16 eylül 2019 da Meksika'nın Veracruz eyaletindeki Xalapa bölgesinde düzenlenen bağımsızlık günü kutlamalarında meydana gelen havai fişek kazasında 20 kişi yaralandı. Ha bu arada Nahçivanla aynı günde 31 aralık 2019 da Pakistan’da yeni yılı kutlamak için düzenlenen havai fişek gösterileri 16 kişinin yaralanmasına neden oldu. Biz Azerbaycan halkı olarak bu olayları gördüyümüzde ve duyduğumuzda sadece geçmiş olsun. Görünmez kaza işte geliyorum demez ki diyerek geçtik. Peki o zaman aynı benzeri olay Nahçivanda olunca neden bu kadar gündeme geliyor ki? Başka ismi yok. Bence kıskançlık. Yılbaşı kutlamalarında bende ailemle birlikte Nahçivandaydım. 2020 yılını büyük coşkuyla karşıladık. Dakikalarca gök yüzünü bezeyen havayi fişekleri izledik, yeni yılın uğurlu gelmesini diledik. Şimdi Türkiyedeyiz, evimizdeyiz ve merak edenler için sağ salimiz. O kiçicik kaza kimsenin canını almadı.
Not: Ninem demiş, arkadaşlar Nahçivan da bu dünyanın bir parçası, orasıda "Allahın altında". Yani tüm dünyada olacak her şeyin Nahçivanda da olması gayet normal. Ne kadar olmamasını temenni etsek de. Abartmayalım.
     GÜLNAR Yüzbaşıyeva

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası