15 EYLÜL BAKÜ'NÜN ERMENİ İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Tarih : 2021-09-15 / Kategori : Genel Haber

15 EYLÜL BAKÜ'NÜN ERMENİ İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Bakü'nün Ermeni işgalinden kurtuluşu, yirminci yüzyıl Azerbaycan tarihinin şanlı sayfalarından biridir. Azerbaycan'ın 1918 Mayıs'ında bağımsızlığını ilan etmesine rağmen, ülkenin bir kısmı, Bakü ve çevresi Ermeni işgali altında kalmıştır. Bunlar olmadan, Azerbaycan'ın devlet bağımsızlığını hayal etmek imkansızdı. 

 

 

Bağımsızlığını yeni kazanmış ve henüz uluslararası camiada tanınmamış genç devlet, toprak bütünlüğünü sağlamak için yeterli imkanlara sahip değildi. Böyle bir durumda Osmanlı Türkiyesi, içinde bulunduğu çok zor duruma rağmen, kardeş Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü sağlamak için Nuru Paşa komutasındaki askeri kuvvetlerini Azerbaycan'a gönderdi.

Türk birliklerinin Azerbaycan'a gelişine karşı çıkan bazı ülkelerin protestolarına rağmen, hiçbir çabadan kaçınmayan ve ülkemizi yalnız bırakmayan Osmanlı Türkiyesi, Eylül 1918'de tarihi misyonunu onurlu bir şekilde yerine getirdi. 15 Eylül'de Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan askerleri Bakü'yü işgalcilerden kurtardı. Osmanlı askerlerin coğu bu savaşlarda şehit oldu. Bakü'nün 15 Eylül 1918'de işgalcilerden kurtuluşu Azerbaycan-Türk dostluğu ve kardeşliği  için büyük bir olaydır.

Bakü'yü düşman işgalinden kurtaran tarihe Azerbaycan ve Türk askerleri tarafından yazılan bu şanlı gün, aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan kardeşlik ilişkilerinin de açık bir örneğidir. Şehit askerleri sayğı ve hürmetle anıyoruz.

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞU

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası