UNUTMAYACAĞIZ

Tarih : 2022-01-20 / Kategori : Genel Haber

UNUTMAYACAĞIZ

20 Ocak şehitleri için Iğdır Kültür Merkezi konferans salonunda anma programı düzenlendi.

Iğdır’da Azerbaycan´ın bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olan 20 Yanvar Katliamı unutulmadı.

1990 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için Iğdır´da anma programı düzenlendi. 
Tarihe ´´Kanlı Ocak´´ olarak geçen katliam, 1990 yılında Ocak ayının 19´unu 20´sine bağlayan gece yapıldı.
Sovyet ordusu tanklar ve ağır silahlarla Bakü’ye girdi.
147 sivili katletti, yüzlercesini de yaralandı.
Programda konuşan Azerbaycan Diaspora bakan yardımcısı Valeh Hacıyev, Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğan sayesinde bugün bütün dünya Azerbaycan Türkiye gardaşlığını konuşuyor. Zengozor koridoru açılınca Azerbaycan ile Türkiye daha güçlü olacaktır. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev 20 ocak katliamından  sonra moskovayi terk ederek sert tepki koydu ve bağımsız Azerbaycan in temeli atıldı. 20 Ocak Sovyetlerin bir katliamı soykırımıdır”dedi.
20 Ocak katliamının canlı tanığı Elman Aliyevde,”20 0cak 1990 yılında 35 yaşım vardı olaylara tanık oldum Sovyet tankları insanları ezmişti yollar kan gölüydü”dedi. 
Azerbaycan Kültür Evi Başkanı Ziya Zakir Acar, Can Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de, 1990 Yılının 20 Yanvar’ında  (Ocak)  yaşanan elem dolu bir hadise. O güne değin ‘komünizm’ kisvesi altında yoldaşlık ve yurttaşlık türküleri tüttüren Rusların ve Ermenilerin gerçek yüzü “Kanlı Yanvar’da bir kez daha ortaya serilmiştir.
20 Yanvar, 1990 Yılının Ocak ayının 20. nci günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinde Sovyetler Birliği Ordusu ve yerli Ermeni işbirlikçileri ile gerçekleştirdikleri Türk katliamının kanlı tarihidir.”dedi.
Acar, Tarihe “Kanlı Yanvar”, “Kanlı Ocak”, “20 Yanvar”, olarak geçen o gece, vatanı için, namusu için, özgürlüğü için silahsız mücadele eden yüzlerce Azerbaycan Türk’ü acımasızca şehit edildi.
Bakü sokakları şehit bedenleri ile doldu, taştı. Yüzlerce şehit, bine yakın gazi, onlarca kayıp ve tutuklu varken, Sovyetler Birliği anayasası gereği sayı olarak 150’nin altında gösterildi. Oysa yapılan, tarihte benzeri az görülen bir katliamdı.
Azerbaycan halkının direnişi ve dayanışması karşısında daha fazla direnç gösteremeyen Sovyetler Birliği ordusu çekildi. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere bütün dünyanın şaşkınlıkla izlediği, hatta görmezden geldiği bu katliamlar esnasında “Türkün Türk’ten Başka Dostu Olmadığı” bir kez daha ortaya çıkmıştır.”şeklinde konuştu.
20 Ocak şehitleri için düzenlenen anma programına Iğdır Valisi H. Engin Sarıibrahim, Cumhuriyet başsavcısı Serkan Başaran, Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Azerbaycan Kültür Evi Başkanı Ziya Zakir Acar, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Unsal, Belediye Başkanları Kurum Müdürleri ve siyasi parti temsilcileri, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Haber: Oğuzhan Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası