20 OCAK OLAYLARI IĞDIR'DA ANILDI

Tarih : 2008-01-21 / Kategori : Genel Haber

 Sovyet tanklarının Azerbaycan'a girerek insanları öldürmesinin yıldönümü olan 19- 20 ocak olaylarının 18. yıldönümü düzenlenen bir konferans ile bir kere daha kınandı.
 Iğdır Azerbaycan Evi Derneği,   Iğdır 1. Dünya Harbinde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Kültür sarayı konferans salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan   Iğdır 1. Dünya Harbinde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı Cafer Zor, "20 Ocak’ta Sovyet tanklarının Azerbaycan'da masum insanları şehit etmeleri tarihe kara bir leke olarak geçmiştir.  Bu olaylar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Her Türk'ün yüreğinde bu kanlı olay nefretle yerini almıştır. Bağımsızlık isteyen bir milleti hiçbirşeyle engelleyemezsin.

Nitekim tanklar toplar Azerbaycan Türk'ünün bağımsız lık ateşini söndüremedi. Binlerce İnsanın Azaldık meydanında başlatmış olduğu bağımsızlık haraketi bugünkü "Bağımsız Azerbaycan" devletini yarattı. Şehitleri 18. yıldönümünde rahmetle anıyorum" dedi.
 Konferansta konuşan Nahcıvan Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr. Elman Ceferli, 20 Ocak olaylarının meydana gelişini anlatarak, Azerbaycan halkının bağımsızlık hakkını almak milliyetcilik duygularını bastırmak için Sovyetlerin kızıl ordusu Bakü sokaklarına gire rek insanları öldürmüştür. Sovyetleri kınıyor şehitleri rahmetle anıyoruz diyerek şunları söyledi "Azerbaycan halkının hüzün ve şeref günü olan 20 Yanvardaki, vatan şehitlerini hiçbir zaman unutmayacağız. Azerbaycan halkı bağımsızlık sevdasından vaz geçmez. Neye mal olursa olsun Azerbaycan bağımsız olacaktır. Her yerde 3 renkli bayrağımız dalgalanacaktır. Gün bağımsız lık günü, Rusların esaretinden kurtulma günü olduğunu belirtti.
 Asırlardır Ermeni ve Rus hücumlarına katliam ve soykırımına Azerbaycan Türk'ünün, maruz kaldığını anlatan Ceferli; "Bunun neti cesinde Azerbaycan Türk'ünü göçe zorlamak, Ruslaştırmak, adlarını değiştirmek gibi asimilasyon politikası uyguladılar. Barışsever milletin kanuni haklarına bakmayıp, 19 Yanvar gecesi ateş açtılar. Mazlum ve silahsız halkı tanklar altında ezip, insanları korkutmak, yıldırmak için dünyada görülmemiş örneklerle şehitlerin gözlerini çıkartmak gibi vahşilikler de sergilediler." dedi.
 İkinci konuşmacı olan Kafkas Üniversitesi Iğdır Meslek yüksek okulu öğretim görevlisi Tarihci Arslantürk Akyıldız'da 20 ocak olaylarına değinerek şunları söyledi:
 "'Azerbaycan'a Rus
tanklarının girişinin 18. yıldönümünü Rusların vahşiliklerinin ortaya çıktığı masum Azerbaycan Türk'ünün şehit edildiği günü bir kere daha nefretle anıyoruz. Türk milleti ve onun bir parçası Iğdırlılar her zaman Azerbaycan'ın yanında olmuştur. Bundan sonrada olacaktır. Ama 20 Ocak, Azerbaycan halkının tarihinde, sadece ağıt ve acı ile hatırlanacak gün değil. 20 Ocak halkımızı şan ve şeref günüdür. Unutmamalıyız ki, o gün caddeleri boyamış al şehit kanları bir anlamda milli ülkümüzün uyanan güneşinin kırmızı şafakını simgeliyordu. Halkımız o gün üstüne saldıran dehşet verici kabusa, Sovyet harbiyesinin   korkunç güruhuna karşı göğsünü vermeyi ve kendi kimliğini ve metanetini nümayiş ettirmeği başardı. 20 Ocak olayları Azerbaycan halkının özgürlük mücadelesine kalkmak, çiğnenmiş haklarının, istiklalinin iadesi uğrunda savaşmak azmine sahip olduğunu bir daha gösterdi. 1990 yılının 20 Ocağı Azerbaycan'ın istiklal yolunun ilk şehitlik zirvesiydi. Eski Sovyet Devleti'nin savaş makinesinin o gün Azerbaycan halkına yönelik terör eylemi insanlığa karşı işlenmiş en ağır cinayetlerden biri olarak insanlık tarihinde siyah bir sayfa olarak kalacaktır.
 İstiklali, ülkesinin toprak bütünlüğü uğruna mücadeleye kalkmış sivil ahalinin cezalandırılması, kitlesel terör neticesinde yüzlerce suçsuz insanın katledilmesi ve yaralanması totaliter Sovyet rejiminin düşüşü arifesinde onun cinayetkar mahiyetini tüm dünyaya bir kere daha gösterdi. Bakü'nün en yüksek noktalarından birinde   her bir Azerbaycanlı için mukaddes ant yerine çevrilmiş bir mekan var.
 Bu, 20 Ocak kurbanlarının ve Ermenistan'ın askeri saldırısına karşı muharebeler de helak olanların defnedildiği Şehitler Hıyabanı'dır. Her yıl   20 Ocak'ta binlerce insan burayı ziyaret eder, vatanın özgürlüğü ve istiklali uğrunda canlarından geçmiş Azerbaycan evlatlarının aziz hatırasını ihtiramla yad eder.    Yıllar geçecek, nesiller değişecek, lakin vatan evlatlarının hatırası yüreklerde ebediyen yaşayacaktır.” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası