Ağrı Dağında Cenneti Andıran Ormanlık

Tarih : 2011-08-13 / Kategori : Genel Haber

Ağrı Dağında Cenneti Andıran Ormanlık

İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, Ağrı Dağında Yeşilliğin artırılması için çalışma sürdürmektedir.

          Çevre Orman Müdürü  Tazegün: Ağrı dağı, 5137 m yüksekliği ile ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek dağı, dünyada ki 2. büyük göktaşı çukuru ve Nuh’un gemisi kalıntıları bulunmaktadır.
Tazegün, Ağrı Dağı'nın, Türkiye ve bölge için çok önemli bir coğrafi zenginliğe sahip olduğunu belirterek, dağın turizme açılmasının Iğdır için önemine değindi. Tazegün şunları söyledi: “Ağrı dağında bitki florasının tespiti ve kültür alınabilme olanaklarının araştırılması'' amacıyla geçtiğimiz Mayıs Ayında 10 bin tohum ekimi yaptık.
          Attığımız Tohumlar Yeşererek Bitki Florasını Artırmaktadır ''Ağrı Dağı'nda birçok bitki türü bulunmaktadır. Bu bitki türlerinin florasını dünyada eşine ender rastlanan türlerdir.
Ağrı Dağı Kuzey kesiminde 2500 metrede bulunan Korhan Meşeliğinde her çeşit soğuğa dayanıklı bitkiler meyveler çiçek açarak  cenneti anımsatmaktadır. İşte yeşil ile beyazı, sıcak ile soğuğun yan yana geldiği noktalar.
           Yaşlı dünyamızda, gelecek nesillere sadece çağımızın ürünleri beton kitleler değil, insan eli ile bozulamamış, doğal çevreyi de kapsayan yöreleri de bırakmak düşüncesinin ağırlık kazanmasıyla; Ulusal ve Uluslar arası düzeyde olağanüstü doğal, kültürel tabiat parçaları olarak tanımladığımız Milli Park uygulamalarına başlanmıştır.
Milli Parklarda tabii ve kültürel varlıklar nesilden nesile intikal edecek şekilde olduğu gibi muhafaza edilerek, özel bir koruma kullanma düzeni içinde toplumun sosyal, kültürel, bilimsel, eğitsel ve dinlenme-eğlenme kullanımına sunulmaktadır. 
            Ağrı Dağında ağaçlandırma çalışmaları ormancılık disiplini yanında çok çeşitli disiplin ve dolayısıyla kurumların koordinasyonu gerektiren çalışmalardır. Bilinçsiz hayvan otlatma ve ormanlığı oluşturan Ağaçlar kesildikçe dağın florası bozulduğu gibi canlı varlıkların yaşamı zorlaşır” dedi. Dev Kayalıklar arasında büyüyen ağaçlar ve çeşitli bitkiler dikkat çekti.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası