Iğdır’ın Son Keçe Atölyesi Koruma Altına Alınıyor

Tarih : 2011-11-11 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’ın Son Keçe Atölyesi Koruma Altına Alınıyor

Iğdır Valiliği ve Kültür - Turizm Müdürlüğü'nün ortak hazırladığı projeyle, unutulmaya yüz tutan Iğdır’ın tek keçe atölyesi koruma altına alınacak.

            Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin tarihi dokusunu yansıtan keçe atölyelerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
             Engindeniz, hazırlanan proje kapsamında son keçe atölyesinin farklı bir yere taşınacağını belirtti. Kültür mirasının, yapılacak çalışmalarla koruma altına alınacağını kaydeden Engindeniz, şöyle konuştu: "Çadırların altına serilen keçe halı, ısıyı muhafaza etmesinden dolayı çok kullanışlı. Genellikle yaylacıların ve köylülerin kullandığı bu halıların dokumacılığını yapanların sayısı  20 yıl öncesine kadar 15 kadar vardı. Bunlar gün geçtikçe kapandı.
İlimizde sadece Zozan Keçe Atölyesi varlığını sürdürüyor. Proje kapsamında son keçe atölyesi farklı bir yere taşınarak çalışmalarının devam ettirilmesi amaçlanıyor.  Böylece kültür mirasımız yok olmayacak ve gelecek nesillere de ulaşması sağlanacak." Zozan Keçe Atölyesinde, 13 yaşından beri çalışan Eyüp Mergen de atölyenin Cumhuriyetle yaşıt olduğunu ve atölyede iki kardeşiyle birlikte çalıştıklarını söyledi.
           Atölyede çırak olarak işe başladığını belirten Mergen, "Genellikle bu tür keçeler dekoratif amaçlı kullanılıyor artık. İl dışından genelde bu yönde özel siparişler alıyoruz.  Soğuğu geçirmeme özelliğine sahip olan bu keçelerden  Vanda Bulunan Deprem zedeler için Iğdır Valiliği tarafından alınarak çadırda kalan ailelere gönderildiğini belirterek,
         “Atölyenin yaşatılması için bir proje yapılacaksa, bu bizi memnun eder" dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası